Quilts voor vluchtelingen

Quilts voor jonge vluchtelingen

In 2015 zijn we in mijn atelier met een groep Drentse vrouwen begonnen met het maken van quilts voor jonge vluchtelingen. Met relatief eenvoudige ontwerpen zijn we aan de slag gegaan. Al in 2016 konden we 70 quilts uitdelen aan de vluchtelingenkinderen op de school van het Asielzoekerscentrum in Assen. De quilts worden persoonlijk eigendom van de kinderen: eindelijk weer iets wat helemaal van henzelf is. Hun naam komt op de quilt, net als de naam van de quiltster.

De kinderen zijn er ontzettend blij mee en reageren vaak heel opgetogen bij het uitdelen van de quilts. Maar er zijn ook kinderen die er juist heel stil van worden en zich meteen verstoppen in hun quilt. De leerkrachten bepalen welk kind welke quilt krijgt en dat pakt steeds goed uit. In 2017 en in 2019 konden opnieuw tientallen quilts uitgedeeld worden. In 2019 heeft de Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, meegeholpen met het uitdelen van de quilts.

Jij kunt meehelpen ook door zelf quilts te maken. We willen graag quilts van ongeveer 140 x 200 cm. Voor inspiratie kan je hier gratis E-boeken met werkbeschrijvingen (Een warme deken voor een vluchteling en Nog meer warme dekens voor vluchtelingen) voor snel te maken quilts downloaden. Maar ook een donatie in geld (NL90RABO0313733198 t.n.v. T.H. Haanstra-Feringa o.v.v. quilts voor vluchtelingen) om vulling voor de quilts te betalen is erg welkom. Daarnaast zijn wij uiteraard blij met giften van mooie lapjes, die je zelf niet (meer) gaat gebruiken.