Biografie

Maaike Bakker (Orvelte, 1958), is sinds het midden van de negentiger jaren werkzaam als professioneel quiltster. Zij is afgestudeerd in de vakken textiele werkvormen en kunstgeschiedenis (lerarenopleiding en kunstacademie).

In de tweede helft van de jaren negentig schreef Maaike twee Nederlandstalige boeken over paper piecing/foundation piecing. In 2001 publiceerde zij een Duitstalig boek met paper piecing ontwerpen.
Bij de Amerikaanse uitgever Martingale (That Patchwork Place) verschenen de afgelopen 15 jaar vijf Engelstalige boeken van Maaike: “Cups and Saucers” (2000), “Strip Pieced Quilts” (2005) “Spellbinding Quilts” (2006)” en (samen met Françoise Maarse) “A Paper-Pieced Garden” (2013).
Op verzoek van de uitgever maakte Maaike in 2014 een nieuwe versie van het zeer succesvolle boek “Cups and Saucers”. Dezelfde ontwerpen, maar nu met geheel andere stoffen; deels dus een nieuw boek.

In januari 2017 publiceerde Maaike in eigen beheer haar boek ‘Quilts naar William Morris’. Dit Nederlandstalige boek bevat 21 patronen die relatie hebben met de patronen, die Maaike had ontworpen voor haar eerste mystery quilt ‘The Mystery of Mr. Morris’.

Maaike woont en werkt in het Drentse Diever. In haar atelier, op de bovenverdieping van een rietgedekte woonboerderij uit 1842, ontwerpt ze haar quilts en schrijft ze boeken, artikelen en werkbeschrijvingen. Ze geeft ook regelmatig lessen en workshops in diverse patchwork- en quilttechnieken. Haar atelier is meestal op vrijdag geopend.

Maaike heeft les gegeven in Duitsland, Frankrijk, Schotland, Luxemburg, Ierland en Canada. Veel van haar quilts zijn geëxposeerd in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.
Maaike heeft een webwinkel (www.maaikebakker.eu) waar 100 paper piecing patronen als een download gekocht kunnen worden.
Op deze website kunt u ook haar gratis e-book “Paper piecing en andere technieken” downloaden.

In 2015 is Maaike, samen met een aantal vrouwen uit Zuidwest-Drenthe, een project quilts voor vluchtelingen begonnen. Bij de button Gratis E-boeken op deze site vindt u twee gratis boekjes met simpele patronen die voor dit doel gebruikt zijn en nog eens gebruikt zouden kunnen worden. U vindt over dit project meer informatie op www.quiltsvoorvluchtelingen.nl