Biografie

Maaike Bakker (Orvelte, 1958) is sinds het midden van de negentiger jaren werkzaam als professioneel quilter. Zij is afgestudeerd in de vakken textiele werkvormen en kunstgeschiedenis (lerarenopleiding en kunstacademie). In de tweede helft van de jaren negentig schreef Maaike twee Nederlandstalige boeken over paper piecing/foundation piecing. In 2001 publiceerde zij een Duitstalig boek met paper piecing ontwerpen.

Bij de Amerikaanse uitgever Martingale (That Patchwork Place) verschenen de afgelopen jaren vijf Engelstalige boeken van Maaike: ‘Cups and Saucers’ (2000), ‘Strip Pieced Quilts’ (2005) ‘Spellbinding Quilts’ (2006) en (samen met Françoise Maarse) ‘A Paper-Pieced Garden’ (2013). Op verzoek van de uitgever maakte Maaike in 2014 een nieuwe versie van het zeer succesvolle boek ‘Cups and Saucers’. Dezelfde ontwerpen, maar nu met geheel andere stoffen; deels dus een nieuw boek. In 2017 heeft Maaike in eigen beheer haar Nederlandstalige boek ‘Quilts naar William Morris’ uitgegeven. De eerste mysteryquilt van Maaike is in dat boek opgenomen. De patronen van drie andere door Maaike ontworpen mysteryquilts zijn ieder apart verkrijgbaar als E-book. Het door Maaike geschreven handboek ‘Paper piecing en andere technieken’ is als een gratis E-book in de webwinkel van Maaike (www.maaikebakker.eu)  te downloaden.

Maaike woont en werkt in het Drentse Diever. In haar atelier op de bovenverdieping van een oude rietgedekte boerderij, ontwerpt ze haar quilts en schrijft ze boeken, artikelen en werkbeschrijvingen. Ze geeft ook regelmatig lessen en workshops in diverse patchwork- en quilttechnieken. Haar atelier is meestal op vrijdag geopend.

Maaike heeft op uitnodiging ook les gegeven in Duitsland, Frankrijk, Schotland, Luxemburg, Ierland en Canada. Veel van haar quilts zijn geëxposeerd in Nederland, Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.

In 2015 is Maaike, samen met een aantal vrouwen uit Zuidwest-Drenthe, een project quilts voor vluchtelingen begonnen. Bij de button Gratis E-boeken op deze site vind je twee gratis boekjes met simpele patronen die voor dit doel gebruikt zijn en nog eens gebruikt zouden kunnen worden. Je vind hier meer informatie over dit project.